Alisa Lim A Po

V | 1975 | Amsterdam, Nederland

Het werk van Alisa Lim A Po reflecteert op menselijke gedragingen en de gevoelens die hieruit voortvloeien, zoals geluk, verdriet of angst. Vanuit haar persoonlijke visie op deze thematiek creëert Lim A Po unieke conceptuele series, die zich kenmerken door haar kleurrijke handschrift. Daarbij valt haar onderzoek naar verschillend materiaalgebruik en nieuwe technieken in het oog. Ze werkt op papier, linnen, aluminium en koper.

Met Elements herbeleeft Alisa Lim A Po gekoesterde gevoelens en intieme momenten van geluk. In deze serie kunstwerken vertaalt de kunstenaar die sentimenten naar tijd en plaats. Ze maakt hiervoor gebruik van een organische beeldtaal, waardoor associaties met bloei en verderf, de vergankelijkheid van schoonheid, en haar waardering voor de natuur als vanzelf ontstaan.

De werken binnen Elements kennen een gedefinieerde, organische vorm. Deze absolutie is zowel vertrekpunt als eindbestemming. In vooraf bepaalde kaders ontstaat een ruimtelijke gelaagdheid, waarin de relatie tussen kleur en vorm bepalend en van grote betekenis is. Contrast en textuur versterken elkaar en creëren verdieping, om uiteindelijk één te worden.

Lim A Po werkt voor Elements met acryl op diverse materialen, zoals linnen, papier, aluminium en messing. Door de combinatie van kleurgebruik en organische vormen straalt deze serie een vriendelijkheid uit, die associaties met de natuur oproept. Tegelijkertijd kent Elements door strakke lijnvoering en fragmentarische verbeeltenissen een grote abstractie. Het spel tussen ondergrond, hoogglans en licht geeft tevens een scherpere toon aan het werk, die contrasteert met de organische beeldtaal. Zo creërt de kunstenaar werken die openstaan voor interpretatie en introspectie.

Abstractie, gelaagdheid en eenheid van vorm en kleur zijn ook belangrijke factoren in Lim A Po’s meest recente uitingsvorm binnen de serie Elements: de cut-outs. Deze collages zijn opgebouwd uit verschillende lagen van elementen. De schaar hanterend, werkt de kunstenaar op uitgekiende wijze met verf en linnen. In de cut-outs volgen afbraak en opbouw elkaar steeds op, totdat uiteindelijk een symbiotische samensmelting van organische vormen is ontstaan.

In de serie Elements voegt Lim A Po ook driedimensionaal werk op linnen en spiegel-rvs aan haar oeuvre toe. Haar twee installaties Nature of Elements en Alloy of Elements bestaan uit veelvoudige driedimensionale onderdelen, die modulair samen te stellen zijn. Hierdoor is er een uitzonderlijke rol voor de beschouwer weggelegd. Die wordt in staat gesteld om de werken naar eigen inzicht te selecteren en te rangschikken, waardoor een geheel nieuwe interpretatielaag wordt toegevoegd. Zo krijgt het werk een nieuwe betekenis buiten het bereik van de kunstenaar, die ruimte geeft voor nieuwe gevoelens en inzichten.